ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕΈχουν περάσει 180 χρόνια από τότε που ο Λόρδος Έλγιν πήρε τα μάρμαρα από την Αθήνα. Είναι καιρός να επιστραφούν στην Ελλάδα ώστε να επανενωθούν μ'εκείνα που βρίσκονται εδώ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη τα σχέδια του μουσείου όπου θα εκτεθούν όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Αναθεωρήστε

Καλούμε τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη θέση της. Λαμβάνοντας υπόψη ότι επέστρεψαν στην Σκωτία τη Πετρα του Scone, μας προκαλεί μεγάλη απογοήτευση το γεγονός ότι επιμένουν να αρνούνται την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Κι όπως επεσήμαναν οι Times σε πρόσφατο άρθρο:
«εάν η Πετρα του Scone μπορεί να αποσπαστεί από τον ίδιο το θρόνο της Αγγλίας και να μεταφερθεί οδικώς, λένε οι Έλληνες... σίγουρα και τα Ελγίνεια μάρμαρα μπορούν να κατεβούν από ένα τοίχο στο Bloomsbury.»

Τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου έχουν απαντηθεί από τον Επαμεινώνδα Βρανόπουλο στο φυλλάδιό του, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύουμε σ'αυτές τις σελίδες. Η δικιά μας άποψη είναι πιο απλή.

Εθνική κληρονομιά

Πολλά αντικείμενα έχουν παρθεί από χώρες με αρχαίους πολιτισμούς όπως την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το σύγχρονο Ιράκ, κτλ. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποσπάστηκαν από αρχαίο κτίριο το οποίο εξακολουθεί να είναι όρθιο, διατηρώντας το σχήμα του ως ναός Παρθενώνας των αρχαίων χρόνων. Τα μισά από τα γλυπτά παραμένουν στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύουμε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επανενωθούν. Η επανένωσή τους σε σύνολο θα μπορούσε να γίνει είτε στο Λονδίνο είτε στην Αθήνα. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να αποτελέσουν σύνολο στην Αθήνα όπου υπάρχει η δυνατότητα να ειδωθούν μέσα στο περιβάλλον του Παρθενώνα τον οποίο στόλιζαν περισσότερο από 2000 χρόνια. Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκονται όλα στην Αθήνα διότι οι συγχρονοι Έλληνες είναι οι απόγονοι εκείνων που έχτισαν τον Παρθενώνα και δημιούργησαν τα γλυπτά αυτά.

Ο Παρθενώνας είναι ένα υπέροχο μνημείο που κάνει τους Έλληνες να αισθάνονται περήφανοι. Μέχρι σήμερα, η ομορφιά αυτή είναι ελλιπής χωρίς τα μάρμαρα στη θέση όπου τους αρμόζει να βρίσκονται.

Για να αποκαταστήσουμε τη μεγαλοπρέπεια του Παρθενώνα, χρειαζόμαστε τα μάρμαρα πίσω, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μπορέσουν να δουν επιτέλους τον Παρθενώνα και τα γλυπτά κοσμήματά του σαν σύνολο μετά από 180 χρόνια.

Return to Home Page